Marokkó Rali: ördög az Édenben

131015 somfai2Somfai Mátyás délelőtt még a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) világbajnoki sorozatának éllovasait előzgette, délután fordult a kocka: nem a quad vitte őt, hanem ő a quadját, futva. A Dakarra készülő versenyző egy előre kódolt technikai hiba miatt búcsúzni kényszerült.

Nem volt gyorsabb quados az OiLibya Marokkó Rally keddi délelőttjén, mint a Sandlanderé. Somfai Mátyás tempójával a világbajnokság elitjét, köztük a Dakar harmadik lengyel Rafal Sonikot és a számos nemzetközi futamgyőztes qatari Mohammed Abu-Issát is maga mögé utasította. Ráadásul a 86 indulóból álló motoros-quados mezőny értékelésében a 26. helyre iratkozott fel.

„Fergeteges volt, kicsit koncepciót váltottam. A cseremotort nehezebb kezelni, ugyanakkor kihasználtam azt az adottságát, hogy erős, jó a kigyorsításoknál, kicsit agresszívebb vezetést kíván. Elkaptam a fonalat, a navigációban végig pontosan tudtam, hol vagyok és nem volt rizikós előzésem sem. Mindig láttam az előttem menőt és tudtam, hol kell kilépni a porából és a sok párhuzamos nyomvonal találkozásakor jobb helyzetben lenni. Tisztán tudtam menni és ebből a szempontból a technikát is kímélni kellett, hiszen ez egy ’utcai’ quad, nagy ellensége a por. Most már tudom, hogy a rezonancia is” – számolt be a történtekről a versenyző.131015 somfai1

A motornak délben már nagyon melege volt, majd elfolyt a hűtővíz. „Csoda, hogy eljött a végéig. Már nem volt sok hátra, amikor elkezdett krákogni, majd 30-ra lassult és így tovább nulláig. Az utolsó 3 kilométer keserves volt, gondoltam most már csak betolom, futva értem vele a célba” – mesélte Somfai Mátyás.

A quados elmondása szerint nem a verseny, az eredmény miatt szomorú, hanem azért, mert nem tud tovább motorozni. „Még az az 1000 kilométer verseny hiányozni fog a felkészülésből. Persze lehetett volna követni a ’lassan járj, tovább érsz’ – elvet is, de órák kérdése volt, hogy a nem versenyre épített cseremotor mikor adja meg magát. Mindenesetre nagyon tanulságos volt az egész” – jegyezte meg.

A versenyző végül az enduro quados mezőny negyedik helyén búcsúzott.